Edelsaison

9,95 incl. BTW

Fris, kruidig en zeer delicaat. Eenmalig gebrouwen, 2893 flessen

Ongeveer een jaar geleden raakten we geobsedeerd door een traditionele Belgische stijl. Saison is ontstaan als dorstlesser voor de seizoensarbeiders op de Henegouwse velden. Uiteindelijk brouwden we een twintigtal verschillende recepten.

Eén recept stak er met kop en schouders bovenuit. Kenmerkend is de gebalanceerde, delicate bitterheid. De naam wordt ontleend aan het exclusieve gebruik van Saaz, een Tsjechische edelhop. We gebruiken deze aromatische hop ook voor zijn bittereigenschappen. Het samenspel met de kruidige saisongist is subliem. Munich draagt bij tot de volheid van de smaak en de lichte kleuring. Een vleugje ongemoute tarwe zorgt voor fris- en troebelheid. Het resultaat spreekt voor zich.

Naar mijn winkelmand

Uitverkocht

Categorie: Tags: ,

Beschrijving

Klassieke stijl uit Henegouwen

Saison is ontstaan als dorstlesser voor de seizoensarbeiders tijdens het oogstseizoen. Ze werden doorgaans gebrouwen met de granen die op dat moment beschikbaar waren. De bieren varieerden dan ook van streek tot streek en van boerderij tot boerderij. Zolang ze maar voor verfrissing zorgden voor de arbeiders op het veld. Met de tijd werden de bieren consistenter en ontstond de stijl zoals we die vandaag kennen. Saison is droog, verfrissend en gekenmerkt door een uniek aroma. Dit is te danken aan de typische gist en de hoge gistingstemperatuur.

Onze eigenzinnige interpretatie

Met ons recept knopen we opnieuw aan bij de roots. Er werden zowel gemouten als ongemouten granen gebruikt. Ongemoute tarwe geeft een frisse toets en zorgt voor lichte troebelheid. Munich zorgt voor lichte kleuring en een aangename moutsmaak. Het significante aandeel pilsmout houdt het geheel licht. Ook laat deze moutbasis plaats voor een unieke combinatie van hop en gist.
De saisongist is zeer typerend. Het is een stevige gist, die hoge temperaturen aankan. Hierdoor vormen zich kruidige en zelfs peperige aroma’s en smaak. Om deze kenmerken volledig tot hun recht te laten komen, werd er op atypische wijze gehopt. Saaz is een Tsjechische edelhop. Traditioneel wordt hij enkel gebruikt voor zijn aromatische eigenschappen. Hier hebben we hem ook gebruikt voor zijn delicate bitterheid.

Kaas- en foodpairing

Edelsaison een prachtig bier om de avond mee te beginnen. Hij combineert perfect met een stukje kortgebakken zalm op veldsla en een mosterdsausje. Ook een stukje kalfsvlees komt in aanmerking.
De betere koks kunnen experimenteren met zeeduivel, spruitjes, boerenkool, walnoten, boekweit of gerookte olie.

Mogelijke kaascombinaties zijn:
– Correzon: Lokaal geproduceerde kaas van gethermiseerde koemelk uit het Centraal Massief. Hij heeft een kruitachtige structuur met zurige toetsen.
– Pont l’Eveque fermier: Uit regio Calvados. Zeldzame op de boerderij gemaakte gewassen- korstkaaas van koemelk.

Extra informatie

Gewicht 4,5 kg
Afmetingen 30 × 10 × 33 cm